Invloedrijke Nigeriaanse kerkleider met eigen tv-kanaal beschuldigd van verkrachtingen (2024)

Ga naar de inhoud

Misbruik door predikant

TB Joshua Beeld © ANP

Een omstreden, inmiddels overleden Nigeriaanse predikant met miljoenen volgers over de hele wereld wordt beschuldigd van seksueel misbruik, verkrachtingen en gedwongen abortussen. "We bevonden ons in de hel en in de hel gebeuren vreselijke dingen."

Tientallen vrouwen zeggen slachtoffer te zijn geworden van T.B. Joshua, de oprichter van één van de grootste christelijke evangelische kerken ter wereld, deSynagogue Church of all Nations (SCOAN) in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos.

Tot zijn overlijden in 2021 was Joshua een charismatische en succesvolle predikant met wereldwijd miljoenen aanhangers. Zijn kerk heeft ook een tv-kanaal dat over de hele wereld bekeken kan worden en socialmediakanalen met miljoenen volgers.

Bovenmenselijke gaven

Zo konden volgelingen vanuit Europa, Amerika en Zuidoost-Azië op afstand getuige zijn van Joshua's 'bovenmenselijke gaven'.Zij waren ervan overtuigd dat hij gebedsgenezingen kon verrichten en duivels kon uitdrijven. Als hij voor het publiek zijn armen spreidde, zouden mensen spontaan op de grond vallen.

Enkele tientallen volgelingen van Joshua hadden zich zelfs permanent in de kerk van Joshua gevestigd. Hij zou meer dan 150 van zulke discipelen hebben, onder wie ook mensen die al tientallen jaren in de kerk woonden.

Hoeveel volgelingen Joshua in Nederland heeft of had, is niet bekend.

Lees ook: 440.000 Spanjaarden slachtoffer van misbruik in de katholieke kerk

De BBC deed twee jaar onderzoek naar Joshua en sprak 25 voormalige leden van zijn kerk. Het gaat om mensen uit Nigeria, Groot-Brittannië, de VS, Zuid-Afrika, Ghana, Namibië en Duitsland.

Onder de getuigen waren meerdere vrouwen die aangaven dat Joshua hen seksueel heeft misbruikt. Een aantal van hen zegt dat ze jarenlang herhaaldelijk door hem werden verkracht.

De Britse Rae was één van de discipelen van Joshua. Ze zegt tegen de BBC dat ze twee jaar lang seksueel door Joshua is misbruikt. Dat zou zo ernstig zijn geweest dat ze meerdere keren een einde aan haar leven heeft geprobeerd te maken. "We dachten allemaal dat we in de hemel waren, maar we bevonden ons in de hel. En in de hel gebeuren vreselijke dingen", zegt ze.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113:bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Gedwongen abortussen

Joshua wordt al langer beschuldigd van seksueel misbruik, ook bij leven. Al twintig jaar geleden deden zulke verhalen de ronde. Het is wel de eerste keer dat zoveel slachtoffers en getuigen tegelijk hun verhaal doen. Het gaat om een waslijst aan beschuldigingen van misdaden: kindermisbruik, mishandelingen en gedwongen abortussen waren volgens hen allemaal aan de orde.

Jessica Kaimu, uit Namibië, zegt dat ze meer dan vijf jaar werd misbruikt. Ze was 17 toen ze voor het eerst door Joshua werd verkracht. Door de daaropvolgende verkrachtingen raakte ze zwanger van Joshua en moest ze gedwongen abortussen ondergaan. Medisch stelde dat allemaal niet veel voor. Het gebeurde ergens achteraf, vertelt ze aan de BBC. "Het had ons kunnen doden."

Lees ook: 610 kinderen slachtoffer seksueel misbruik binnen katholieke kerk van Münster

Invloedrijk

Joshua groeide op in armoede. Hij werd geboren binnen een arm gezin in een huis dat gebouwd was van steen en klei onder een golfplaten dak. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd en heeft de middelbare school daardoor niet kunnen afmaken. Op latere leeftijd was hij steenrijk. Door donaties aan zijn kerk had hij de beschikking over een groot huis, luxe auto's en zelfs een eigen vliegtuig. Bij zijn overlijden werd hij één van de invloedrijkste predikanten genoemd die Afrika ooit heeft gekend.

De BBC heeft de beschuldigingen voorgelegd aan SCOAN, de kerk van Joshua, maar ondanks herhaalde pogingen daar geen reactie op ontvangen. Eerdere aantijgingen werden steevast ontkend door de kerk.

Invloedrijke Nigeriaanse kerkleider met eigen tv-kanaal beschuldigd van verkrachtingen (9)

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en deopvallendste verhalen in je mail?Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Eén medewerker vermist Batterijen vatten vlam in fabriek Zuid-Korea, 22 doden
Zou 3 uurtjes wandelen Man in VS gered na 10 dagen in de bergen, dronk 4 liter water per dag
Verschuiving focus Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'
Extreme omstandigheden Getuigen bedevaart Mekka: 'Niet genoeg medici aanwezig'
Priester gedood Doden bij aanvallen op synagoge en kerk in Russische regio Dagestan
Geen vergunning Hitte in Saoedi-Arabië eiste 1301 levens tijdens bedevaart naar Mekka
Invloedrijke Nigeriaanse kerkleider met eigen tv-kanaal beschuldigd van verkrachtingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5441

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.