Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam - DeMolenwinkel.nl (2024)

StartBlogAdviesSesamzaad, veelzijdig en voedz...

  • Advies
  • DeMolenwinkel.nl
  • april 24, 2024

Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam

Sesamzaad is een geweldig ingrediënt en heel veelzijdig toepasbaar in uw keuken. Het is een van de oudste bekende oliehoudende zaden en wordt al duizenden jaren op diverse manieren gegeten. Oorspronkelijk komen sesamzaadjes uit Afrika en India, maar inmiddels wordt het overal verbouwd. Het zaad groeit in peulen, die openbarsten als ze rijp zijn. Sesamzaad kent vele soorten, variërend in kleur van wit tot rood en zwart. Bij DeMolenwinkel.nl vindt u de beige versie, de meest voorkomende variant. Het heeft een heerlijk milde smaak en is daardoor uitstekend te gebruiken in diverse gerechten, zonder overheersend te worden. Wilt u meer weten over de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen en de toepassingen van deze heerlijke kleine zaadjes? Lees dan snel verder.

Is sesamzaad gezond?

Daar kunnen we volmondig ja op zeggen. Sesam bevat veel eiwitten, vitamine B (foliumzuur en nicotinezuur), vitamine E en een hoge concentratie aan onverzadigde vetten en diverse mineralen, zoals magnesium, fosfor, ijzer, kalium, zink en calcium. Sesamzaad bevat tevens antioxidanten en vezels, die uw lichaam beschermen en een goede bijdrage leveren aan uw spijsvertering. Kortom, het is een voedzaam product dat goed is voor uw hart, de gezondheid van uw botten beschermt, uw darmen goed op gang houdt en vrije radicalen in uw lichaam neutraliseert. Sesamzaad bevat bovendien tot wel 50% olie, wat diverse gezondheidsvoordelen biedt. Sesamzaden en sesamolie opnemen in uw voeding levert dan ook een waardevolle bijdrage aan een voedzaam en gebalanceerd dieet.

Beige of wit sesamzaad eten

Beige of wit sesamzaad, zoals u dat koopt bij DeMolenwinkel.nl, heeft een milde, nootachtige smaak en is uitstekend te gebruiken in diverse gerechten. Zo kunt u het gebruiken in deeg voor brood, muffins, crackers of koekjes, of ze gebruiken in dressings, marinades en sauzen. Verder kunt u het zaad gebruiken als topping voor brood, salades, sushi, bowls, of het over roerbakgerechten strooien voor een knapperige textuur en extra smaak. U kunt de zaadjes ook gebruiken in uw smoothies en yoghurt, of ze verwerken in een zelfgemaakte granola, voor een extra nootachtige smaak. Sesamzaad is bovendien een hoofdingrediënt in gerechten zoals hummus, tahini en de japanse Goma-dressing. Daarnaast is het een bekend onderdeel van de Arabische kruidenmix Za’atar en het Japanse 7 kruidenpoeder. Maar wist u dat er ook nog vele andere manieren zijn om te genieten van dit heerlijke en voedingsrijke zaad? Wij geven u graag een paar voorbeelden.

Andere leuke toepassingen van sesamzaad

  1. Maak sesamzout of gomasio door sesamzaad te mengen met grof zeezout, voor en smaakvolle en knapperige topper voor uw gerechten.
  2. Karameliseer de zaadjes met suiker in een pan en gebruik ze als topping voor desserts of ijs.
  3. Maak sesampasta van gemalen sesamzaadjes met honing, ahornsiroop of agavesiroop en gebruik het als spread, of als ingrediënt in een saus.
  4. Meng geroosterde zaadjes met suikersiroop van gekookte honing en laat het afkoelen tot repen of snoepjes.
  5. Maak tahini door de zaadjes eerst te roosteren, dan te vermalen en geleidelijk olie toe te voegen.
  6. Maak sesamkrokantjes door sesamzaad met een beetje bloem en honing te bakken tot een knapperige snack
  7. Maak sesamzaadijs door wat tahini door uw roomijs te roeren. Heerlijk met vanille of karamelsmaak.
  8. Maak sesamcrackers door volkorenmeel en water te mixen met sesamzaad, dun uit te rollen en te bakken in de oven.

Sesamzaad roosteren

Sesamzaad roosteren versterkt de nootachtige smaak ervan, geeft een extra aroma en maakt de zaadjes bovendien lekker knapperig. Door het roosteren verandert de voedingswaarde niet, dus u behoudt alle gezondheidsvoordelen. U kunt sesamzaadjes roosteren in een koekenpan of in de oven. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg een laagje sesamzaadjes toe. Rooster ze al roerend 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin zijn en een nootachtige geur afgeven. Zorg er wel voor dat u constant roert, om te voorkomen dat de zaadjes verbranden. Roostert u ze liever in de oven? Verwarm die dan voor op 160-180 graden en rooster ze 8 tot 10 minuten. Roer ze halverwege wel even door, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Houd ze ook hier goed in de gaten om verbranding te voorkomen. Laat de zaadjes na het roosteren volledig afkoelen voor u ze opbergt, dan behouden ze hun knapperigheid.

Sesamzaad bewaren

Sesamzaad is relatief stabiel en zal niet snel ranzig worden, omdat het natuurlijke antioxidanten bevat. Toch moeten zowel de olie als de zaden goed bewaard worden om oxidatie te voorkomen. Dit omdat sesamzaad ook veel olie bevat, en dat kan toch ranzig worden als het te lang wordt blootgesteld aan lucht, warmte of licht. Bewaar sesamzaad daarom altijd in een luchtdichte verpakking, op een koele en droge plaats. In de koelkast of vriezer kan het langer vers blijven.

Sesamzaad kopen

Wilt u sesamzaad kopen? U vindt in ons assortiment sesamzaad gepeld en sesamzaad ongepeld, in grootverpakkingen van 5 kg en 22,68 kg.

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam. Wilt u meer weten over de zaden en pitten uit ons assortiment? Bekijk dan ook onze blogs Zonnebloempitten, hoe gezond zijn ze echt?, Pompoenpitten, een schat uit de natuur, Gezonde zaden en pitten, Zaden en pitten in bakrecepten en Zaden laten weken, een goed idee.

Deel dit artikel

Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam - DeMolenwinkel.nl (1)

DeMolenwinkel.nl

Voeg een opmerking toe:

Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam - DeMolenwinkel.nl (2024)

FAQs

Wat doet sesamzaad met je lichaam? ›

Sesamzaad is niet alleen rijk aan macronutriënten maar bevat ook essentiële micronutriënten. Sesamzaad bevat vitamine E, vitamine B in de vorm van foliumzuur en nicotinezuur. Ook bevat het mineralen, zoals magnesium, calcium en fosfor. De vitamine en mineralen dragen bij aan de algehele gezondheid.

Kan je sesamzaadjes rauw eten? ›

Deze biologische sesamzaadjes worden niet geroosterd waardoor je de keuze hebt om ze zelf te roosteren of rauw te eten. Sesam is eiwitrijk en daarom de perfecte finishing touch voor plantaardige eters.

Welke vitaminen zitten in sesamzaad? ›

Sesam bevat onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B in de vorm van name foliumzuur en nicotinezuur, en mineralen, zoals magnesium, calcium en fosfor. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20% eiwit.

Wat is het verschil tussen gepelde en ongepelde sesamzaad? ›

Sesamzaad: gepeld versus ongepeld

Gepeld sesamzaad wordt vaak gebruikt voor fijnere gerechten en bij het maken van tahin. Ongepeld sesamzaad beschikt nog over het bruine zaadomhulsel en is daardoor wat ruwer van textuur. Ongepelde zaden hebben een iets rijkere smaak en knapperige textuur.

Is sesamzaad goed voor je darmen? ›

Sesamzaad bevat tevens antioxidanten en vezels, die uw lichaam beschermen en een goede bijdrage leveren aan uw spijsvertering. Kortom, het is een voedzaam product dat goed is voor uw hart, de gezondheid van uw botten beschermt, uw darmen goed op gang houdt en vrije radicalen in uw lichaam neutraliseert.

Kan je teveel sesamzaad eten? ›

Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.

Is sesam laxerend? ›

Sesamzaad zou een laxerend effecthebben. Sesamzaden horen parelwit, van gelijke grootte te zijn en een frisse, notige smaak te hebben. Rooster de zaden lichtjes en sprenkel deze over salades, broodjes of roerbakgerechten.

Is sesamolie goed voor je huid? ›

Sesam olie heeft een reinigende werking waardoor je deze goed in kan zetten bij een onzuivere huid en er wordt gezegd dat de olie een zonnefactor 3-4 bevat. Een fijne olie dus om te gebruiken in een gezichtsserum. Ook wordt er beweert dat de Sesam olie een verjongend effect heeft.

Welke zaden zijn goed voor je darmen? ›

Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden

Zaden zitten bomvol vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Je eet er natuurlijk geen kilo's van, maar zaden verrijken je ontbijt, baksels of bijvoorbeeld salade. Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!

Is sesamolie goed voor een mens? ›

Is sesamolie gezond? Je kunt sesamolie als gezond beschouwen, omdat het van nature rijk is aan Omega 6 (linolzuur). Omega 6 vetzuren dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart.

Hoe eet je sesamzaad? ›

Haal een zakje sesamzaadjes in huis en strooi dit bijvoorbeeld over salades, gebruik het als topping op een smoothie, in zelfgemaakte gebak en koekjes en als toevoeging in je eigengemaakte granola of als "paneer" van falafelburgers. Ook lekker: een snee brood met honing en sesamzaadjes.

Hoeveel sesamzaad per dag? ›

Eet 10 tot 25 gram zaden per dag

Zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van als je wilt afvallen. Als je dagelijks 10 tot 25 gram zaden eet, is dat al voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Waarom sesamzaad eerst verhitten? ›

Na het roosteren komt pas die volle, vette en nootachtige smaak naar boven. Witte sesam neigt naar pindasmaak en zwarte sesam heeft een heel eigen sterke smaak – wat donkerder, stoerder nog.

Wat doet sesamzaad met je? ›

Sesamzaad zit boordevol vitaminen en het is een antioxidant. Sesamzaad kan helpen om verschijnselen van sommige ziektes te verminderen. Zo helpt sesamzaad tegen een hoge bloeddruk, leverproblemen, astma, eczeem en botziekten. Deze zaadsoort is uitermate geschikt om mee te bakken en te koken.

Kun je sesamzaad rauw eten? ›

Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6357

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.