Waarom is sesamzaad gezond? Lees hier de 22 voordelen | Leerzaam (2024)

Waarom is sesamzaad gezond? Lees hier de 22 voordelen | Leerzaam (1)

1. Sesamzaad is een eiwitrijk vegetarisch gerecht.

Sesamzaad is een goede bron van voedingseiwitten en 20% van de zaden zijn aminozuren. Daarom zijn sesamzaadjes perfect voor een eiwitrijk vegetarisch dieet.

2. Sesamzaad helpt diabetes te voorkomen.

Sesamzaad bevat magnesium en andere voedingsstoffen die diabetes voorkomen.

Studies tonen aan dat magnesium een ​​positief effect kan hebben op het beheersen van diabetessymptomen.

Extracten van vetzuren en zaden die aanwezig zijn in sesamzaad kunnen een betere werking van voorgeschreven medicijnen bij diabetespatiënten bevorderen, waaronder glybenchlamide. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Sesamzaad maakt medicijnen effectiever in het lichaam en houdt insuline en glucose in het bloed onder controle.

3. Sesamzaad helpt bij de behandeling van bloedarmoede.

Sesamzaad is rijk aan ijzer. Daarom worden sesamzaadjes sterk aanbevolen voor mensen die aan bloedarmoede lijden.

4. Sesamzaad is goed voor de cardiovasculaire gezondheid.

Sesamzaad voorkomt atherosclerotische laesies, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.

Sesamzaad bevat een antioxidant en ontstekingsremmende stof genaamd sesamol.

Sesamzaad is rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat helpt het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterol in het lichaam te verhogen. Dit helpt het risico op coronaire hartziekte en beroerte te voorkomen.

5. Sesamzaad is nuttig voor kanker.

Sesamzaad bevat magnesium dat een kankerbestrijdende werking heeft. Het bevat ook een bestanddeel tegen kanker dat fytaat wordt genoemd. Deze verbinding minimaliseert de effecten van vrije radicalen, een potentieel gevaarlijk metabolisch bijproduct van het lichaam. Grote hoeveelheden vrije radicalen in het lichaam veroorzaken kanker zoals leukemie, darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, longkanker en alvleesklierkanker, evenals vroegtijdige veroudering, hartaandoeningen en cognitieve stoornissen. Daarom kan het eten van sesamzaad deze ziekten voorkomen.

6. Sesamzaad is goed voor de spijsvertering.

Sesamzaad is rijk aan vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering. Een hoog vezelgehalte helpt bij een soepele darmfunctie en verlicht constipatie.

7. Sesamzaad helpt bij reumatoïde artritis.

Sesamzaad bevat koper, een essentieel mineraal in het antioxidant-enzymsysteem, dat pijn en zwelling geassocieerd met artritis vermindert. Koper helpt ook bloedvaten, botten en gewrichten.

8. Sesamzaad is goed voor de gezondheid van de luchtwegen.

Magnesium in sesamzaad voorkomt krampen in de luchtwegen om astma en andere aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen.

9. Sesamzaadjes beschermen tegen stralingsschade.

Een van de unieke voordelen van het regelmatig eten van sesamzaad is dat het organen beschermt tegen de schadelijke effecten van straling, omdat het een stof bevat die sesamol wordt genoemd. Straling kan celmutaties veroorzaken die veel degeneratieve ziekten kunnen veroorzaken. Sesamolgehalte beschermt DNA en voorkomt kanker door celmutaties.

10. Sesamzaad is goed voor de gezondheid van de botten.

Sesamzaad bevat zink dat de botmineraaldichtheid en de gezondheid van de botten verhoogt. Een tekort aan dit mineraal kan osteoporose veroorzaken. Sesamzaad is ook een geweldige bron van calcium, een essentieel sporenmineraal voor de gezondheid van de botten.

Sesam is een aanbevolen dieet voor mensen die al een botziekte hebben. Sesamzaad herstelt slopende botten zoals osteoporose of botbeschadiging. Het kan ook botten versterken en de aanmaak van nieuwe botmaterialen bevorderen.

11. Sesamzaad is goed voor de mondgezondheid.

Vetzuren die aanwezig zijn in sesamzaad kunnen convergerende en antibacteriële effecten hebben wanneer ze worden afgebroken en vrijkomen uit de mond wanneer ze worden gekauwd. Een van de meest voorkomende bacteriën die de mondgezondheid negatief kunnen beïnvloeden, is streptococcus aureus. Het eten van sesamzaad is direct gerelateerd aan het verminderen van de aanwezigheid van bacteriën in de mond.

12. Sesamzaad helpt de effecten van alcohol teniet te doen.

Sesamzaad helpt bij het afbreken van schadelijke effecten die alcohol- en lichaamsverslaving in de lever veroorzaken.

13. Sesamzaadjes zijn goed voor je mentale gezondheid.

Sesamzaad bevat veel voedingsstoffen die stressverlichtende eigenschappen hebben.

Mineralen zoals magnesium en calcium werken als anti-epileptica door de spierfunctie, samentrekking en ontspanning te regelen.

Thiamine (vitamine B1) heeft een kalmerend effect dat helpt bij een goede neurale functie. Dit vitaminetekort kan spierkrampen en depressie veroorzaken.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat betrokken is bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die slaappatronen en stemmingen regelt. Als de productie van serotonine en de overdracht van de hersenen niet normaal zijn, kan dit angst en depressie veroorzaken.

14. Sesamzaad helpt het cholesterolgehalte te verlagen.

Zwarte sesamzaadjes helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Deze omvatten twee stoffen, Sesamine en Sesamolin, die behoren tot een textielgroep genaamd Lignan. Lignan-voedingsmiddelen hebben een cholesterolverlagend effect omdat ze rijk zijn aan vezels.

Zwarte sesamzaadjes bevatten ook een plantaardig bestanddeel dat plantaardige sterolen wordt genoemd en die een structuur heeft die lijkt op cholesterol. Inname van zwarte sesam verlaagt niet alleen het cholesterolgehalte in het bloed, maar vermindert ook het risico op bepaalde soorten kanker.

15. Sesamzaad helpt de bloeddruk te verlagen.

Hoge bloeddruk is tegenwoordig een veelvoorkomend gezondheidsprobleem voor vrouwen en mannen van verschillende leeftijden. Studies tonen aan dat het eten van sesamzaad kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk. Magnesium in sesamzaad helpt de bloeddruk te verlagen.

16. Sesamzaad is rijk aan vezels.

Sesamzaad is rijk aan vezels. Voldoende vezelinname bevordert de spijsvertering, voorkomt bepaalde vormen van kanker, zorgt voor een gezond hart en reguleert diabetes type 2.

17. Sesamzaadjes zijn goed voor ontstekingen.

Sesamine, een stof die voorkomt in sesamzaad, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot obesitas, kanker en verhoogt het risico op hart- en nieraandoeningen.

Koperrijke sesamzaadjes helpen ook bij het bestrijden van verschillende ontstekingsziekten zoals artritis. Koper is ook essentieel voor het versterken van de bloedvatwanden. Dit komt omdat hoe dunner de vaatwand, hoe groter de kans dat deze breekt. Het versterkt ook botten en gewrichten.

Een ander voordeel van het consumeren van koper is dat het de ijzeropname verhoogt, niet mineralen die gemakkelijk te consumeren zijn. IJzer is het hoofdbestanddeel van hemoglobine en een gebrek aan ijzer in het lichaam kan leiden tot bloedarmoede. Koper is essentieel om bloedarmoede en andere gerelateerde ziekten te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding van het lichaam optimaal werkt en dat alle organen de optimale hoeveelheid zuurstof krijgen.

18. Sesamzaad is een rijke bron van vitamine B.

Sesamzaad is rijk aan vitamine B. Vitamine B is verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de bevordering van het metabolisme en de regulering van de celfunctie. Sesamzaad helpt je om aan de dagelijkse dosis van verschillende vitamine B-groepen te voldoen, zoals thiamine, niacine, vitamine B6.

19. Sesamzaad helpt oxidatieve stress te elimineren.

Regelmatige consumptie van sesamzaad kan de antioxidanten in het bloed verhogen, oxidatieve stress verlichten en verschillende chronische ziekten voorkomen.

20. Sesamzaad helpt de immuniteit te verbeteren.

Sesamzaad is een rijke bron van verschillende voedingsstoffen zoals selenium, koper, zink, ijzer, vitamine B6 en vitamine E, die een belangrijke rol spelen bij de productie van witte bloedcellen om infecties te bestrijden.

21. Sesamzaad verbetert de metabolische functie.

Metabolisme is de kern van gezondheid. Metabolisme houdt het lichaam sterk en zorgt voor een hoog energieniveau dat intern kan worden gebruikt voor cellulaire functie. Het verhoogt ook de mobiliteit en activiteit en bevordert de celgroei. De rijke vezels van sesamzaad verbeteren de metabolische functie van het lichaam.

22. Sesamzaad helpt de haargroei en de gezondheid van de huid.

Zink, rijk aan sesamzaad, is een belangrijk bestanddeel bij de vorming van collageen, een verbinding die de huid, het haar en het spierweefsel versterkt en activeert.

Sesamzaad bevat ook essentiële vetzuren zoals omega 3, omega 6 en omega 9 die de haargroei bevorderen.

Voedingsfeiten per 100 g sesamzaad

  • Energie 573Kcal (29%)
  • Koolhydraten 23,45g (18%)
  • Eiwit 17,73 g (32%)
  • Totaal vet 49,67 g (166%)
  • Cholesterol 0 mg (0%)
  • Voedingsvezels 11,8 g (31%)
  • Foliumzuur 97 µg (25%)
  • Niacine 4,515 mg (28%)
  • Pantotheenzuur 0,050 mg (1%)
  • Pyridoxine 0,790 mg (61%)
  • Riboflavine 0,247 mg (19%)
  • Thiamine 0,791 mg (66%)
  • Vitamine A 9 IE (<1%)
  • Vitamine C 0 (0%)
  • Vitamine E 0,25 mg (2%)
  • Natrium 11 mg (1%)
  • Kalium 468 mg (10%)
  • Calcium 975 mg (98%)
  • Koper 4.082 mg (453%)
  • IJzer 14,55 mg (182%)
  • Magnesium 351mg (88%)
  • Mangaan 2,460 mg (107%)
  • Fosfor 629 mg (90%)
  • Selenium 34,4 µg (62,5%)
  • Zink 7,75 mg (70%)
FacebookTwitter
  • Is zoete aardappel gezond? Lees hier de 16 voordelen
  • Waarom is aubergine gezond? Lees hier de 11 voordelen
  • Waarom is rode kool gezond? Lees hier de 11 voordelen
  • Is meloen gezond? Lees hier de 17 voordelen
  • Zijn garnalen gezond? Lees hier de 13 voordelen
  • Is een banaan gezond? Lees hier de 29 voordelen
  • Waarom zijn kersen gezond? Lees hier de 18 voordelen
  • Waarom is ansjovis gezond? Lees hier de 12 voordelen
  • Waarom zijn perziken gezond? Lees hier de 19 voordelen
  • Waarom is zalm gezond? Lees hier de 18 voordelen
  • Waarom is olijfolie gezond? Lees hier de 13 voordelen
  • Waarom is maïs gezond? Lees hier de 13 voordelen
Waarom is sesamzaad gezond? Lees hier de 22 voordelen | Leerzaam (2024)

FAQs

Wat doet sesamzaad met je lichaam? ›

Sesamzaad zit boordevol vitaminen en het is een antioxidant. Sesamzaad kan helpen om verschijnselen van sommige ziektes te verminderen. Zo helpt sesamzaad tegen een hoge bloeddruk, leverproblemen, astma, eczeem en botziekten. Deze zaadsoort is uitermate geschikt om mee te bakken en te koken.

Is sesamzaad goed voor je darmen? ›

Sesamzaad bevat tevens antioxidanten en vezels, die uw lichaam beschermen en een goede bijdrage leveren aan uw spijsvertering. Kortom, het is een voedzaam product dat goed is voor uw hart, de gezondheid van uw botten beschermt, uw darmen goed op gang houdt en vrije radicalen in uw lichaam neutraliseert.

Welke vitaminen zitten in sesamzaad? ›

Sesam bevat onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B in de vorm van name foliumzuur en nicotinezuur, en mineralen, zoals magnesium, calcium en fosfor. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20% eiwit.

Is sesamolie goed voor een mens? ›

Is sesamolie gezond? Je kunt sesamolie als gezond beschouwen, omdat het van nature rijk is aan Omega 6 (linolzuur). Omega 6 vetzuren dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart.

Kan je sesamzaadjes rauw eten? ›

Deze biologische sesamzaadjes worden niet geroosterd waardoor je de keuze hebt om ze zelf te roosteren of rauw te eten. Sesam is eiwitrijk en daarom de perfecte finishing touch voor plantaardige eters.

Welke zaden zijn goed voor je darmen? ›

Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden

Zaden zitten bomvol vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Je eet er natuurlijk geen kilo's van, maar zaden verrijken je ontbijt, baksels of bijvoorbeeld salade. Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!

Hoe krijg je stevige poep? ›

Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.

Hoe eet je sesamzaad? ›

Haal een zakje sesamzaadjes in huis en strooi dit bijvoorbeeld over salades, gebruik het als topping op een smoothie, in zelfgemaakte gebak en koekjes en als toevoeging in je eigengemaakte granola of als "paneer" van falafelburgers. Ook lekker: een snee brood met honing en sesamzaadjes.

Hoeveel sesamzaad per dag? ›

Eet 10 tot 25 gram zaden per dag

Zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van als je wilt afvallen. Als je dagelijks 10 tot 25 gram zaden eet, is dat al voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Kan sesamzaad over de datum gaan? ›

Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.

Waar kun je sesamzaad voor gebruiken? ›

Wit sesamzaad heeft een milde smaak en wordt vaak gebruikt in brood, gebak en als garnering. Zwart sesamzaad heeft een intensere smaak en wordt vaak gebruikt in Aziatische en Midden-Oosterse gerechten. De keuze tussen de twee verschillende soorten sesamzaadjes hangt dus af van de toepassing en de persoonlijke voorkeur.

Kun je ongepelde sesamzaadjes eten? ›

Deze ongepelde sesamzaadjes zijn culinair gezien multifunctioneel. Strooi ze door je yoghurt, over gekookte groenten, door een salade of over een zelfgebakken brood. Ook smaken de zaadjes lekker bij een kaasfondue.

Kan je teveel sesamzaad eten? ›

Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.

Wat doet sesamolie met je haar? ›

Het verzorgt en verzacht de hoofdhuid en werkt diep hydraterend; zowel op de huid, maar ook in de haarvezel. Hierdoor neemt het volume toe, wordt haarbreuk voorkomen en verminderen gespleten haarpunten.

Wat is beter sesamolie of olijfolie? ›

Waarom is Olijfolie beter dan Sesamolie? Beduidend meer calcium per 100g. Aanzienlijk meer kalium per 100 g. Aanzienlijk meer ijzer per 100 g.

Welke zaden zijn goed om af te vallen? ›

Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6359

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.